24.3.2014

Paimennusta ja tunnaria, tunnaria, tunnaria...

Viime kerralla Seren kurssilla oli teemana liikkeestä istuminen ja tunnari. Istumisessa ei Kamin kanssa ole sen kummempaa, mitä nyt tekee sen vähän hitaasti. Mutta tunnari... Päätin repäistä ja ottaa ihan kokeenomaisena: koira lähti hyvin ja rupesi haistelemaan, mutta sitten nappasi suuhun vaan jonkun ja toljotti se suussa mua, otti toisen ja toljotteli, vaihtoi kolmanteen ja toljotteli jne. Jäi siis odottamaan lisäkäskyjä, eikä löytänyt omaansakaan. Tunnari otettiin siis työn alle. Kotona on nyt tehty joka päivä pari toistoa purkkipalkalla ja väärät tunnarit verkkoalustassa kiinni. Rupesi haistelemaan hyvin ja tuo oman reippaasti ilman lisäkäskyjä. Hyvä hyvä.

Sitten otettiin mukaan liikkuri-Lasse, joka vei alustan ja oikean tunnarin. Tämäkin oli ok, joten kokeiltiin irtokapuloilla: koira laukkaili kapuloille ja ilman mitään ajatusta haistelusta, toi ekan, joka eteen osui. Eli väärän. Lähetin uudestaan ja sama homma. Sitten kokeiltiin niin, että on alusta ja sen vieressä yksi väärä ja se oikea. Nyt haisteli, mutta toi silti sen väärän irtokapulan, joka sattui nenän eteen ennen sitä oikeaa. Haistelee siis, mutta tuo minkä tahansa kapulan, joka ei ole niitä verkossa kiinniolevia. Huoh.

Illalla tein vielä experimental testin ja levitin pihalle kymmenkunta kapulaa ja heitin koiran viereltä oman sekaan. Oletin koiran lähtevän hakemaan ihan sillä näköhavainnolla, mutta sepäs rupesikin haistelemaan. Nosti joo kahdesti väärän, mutta hylkäsi ne heti ja oman osuessa lähti heti tuomaan sitä! Täytyypä kokeilla tällä taktiikalla tänään uudestaan, josko se osaisi näin toisenkin kerran... Ja sitten vaihtaa tähänkin taas jossain vaiheessa liikkuri mukaan.

Lauantaina molemmat pääsi paimentamaan pienen tauon jälkeen. Ekalla kierroksella otettiin pyörötarhasta kaksi lammasta ja tehtiin niillä vaistonvaraista kuljetusta. Lampailla oli kova veto pyörötarhalle kaveriensa luo ja myös toisella puolella olevalle verkkotarhalle, jossa oli myös lampaita. Koira sai siis tehdä oikeesti töitä. Kamille tuotti taas puuttuva etäisyyden pito vähän haasteita, Ledi veti rauhallisella tyylillään paremmin.

Tokalla kierroksella otettiin haut molemmilta puolin. Kamilla suht ok, Ledillä tässä vähän vaikeuksia, näitä on tehty niin vähän. Loppuun vielä poispäinajoa, jossa kova sivuveto, saatiin molemmilla tosi kivat pätkät aikaiseksi. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti