4.3.2013

I don't feel like dancing...

Mitenkäs tämän viime viikon murheen saisi kirjoitettua julki...

Ledin ihmeellinen ontuma joku aika sitten ei ollutkaan ihan pikku juttu. Juu, kyllä se varmaan siitä selkäjumista johtui, mutta se mistä moinen selkäjumi taas on peräisin. Tuon tapauksen säikäyttämänähän lähetin Kamin ja Ledin vanhat kuvat Anu Lappalaiselle vielä selän osalta lausuttaviksi. Kelpeiltä kun on löytynyt välimuotoista lanne-ristinikaa, kun kuvia on alettu tarkemmin tutkia. Ledin kuvathan kuvannut ell lausui selän osalta puhtaiksi syksyllä, kun kuvat otettiin. Ja minä vielä painotin, että katsoo tuon lanne-ristinikaman tarkasti, kun niistä silloin oli ollut juttua. Kaiken kaikkiaan kolme eläinlääkäriä katsoi Ledin kuvia silloin, eikä kukaan huomannut mitään. Nyt kun niitä samoja kuvia katsoi selkäasioista enempi tietävä ihminen, niin johan valkeni totuus:
- Välimuotoinen lanne-ristinikama (L8) (lumbalisaatio)
- Muutos on synnynnäinen ja perinnöllinen
- Viimeisen lannenikaman ja ristiluun välissä luusillottumaa nikamien alapuolella
- Spondyloosi L8-S1

Lisäksi laitoin kuvat vielä Talvion Timollekin ja lausunto oli suht sama. Siellä sentään oli mukana oloani ehkä hieman huojentava lause: ”Kuvatut muutokset eivät aiheuta yksilötasolla yleensä ongelmia” Tosin jonkin sortin ongelmiahan ne on jo aiheuttanut...

Tätä sitten märehdittiin pari päivää, kunnes Kami rupesi mäkeä kiivetessä ontumaan oikeaa takajalkaa. Sopivasti oli fyssariaika käsillä ja selästä löytyi saman tyyppistä jumia kuin Ledillä. Vaikka Lappalainen oli Kamin osalta antanut puhtaan lausunnon, vein koiran ortopedin vastaanotolle ja uusintakuviin, koska olo oli aika vainoharhainen. Kami kuvattiin ja lopputulos:
- Lievät nivelrikkomuutokset molemmissa lonkissa
- Spondyloosimuutos L7-S1 oikealla puolella

Tässä vaiheessa en jaksanut enää edes itkeä. Molemmille pojille viikon sisään spondyloosi-lausunto! Kamilla ei ole ollut aiemmissa kuvissa mitään selkämuutoksia ja A/B-lonkat ja silti 5-vuotiaana näin kurja tilanne.

Kami sai rimadyl-kuurin ja kehoituksen neljän viikon levosta. No levosta on sen osalta tingitty, että kyllä se on saanut Ledin kanssa juoksennella ja vähän painia, kun on sitä tuntunut haluavan. Kaikista rankimmat riehumiset olen katkaissut. Levon jälkeen, jos oireet on poissa, voi varovasti kokeilla aksaa, mutta jos tulee oireita niin sitten se on siinä.

Eipä nyt oikein tiedä mitä ajatella. Hetki sitten mulla oli kaksi tervettä ja aktiivisesti aksaavaa koiraa, nyt kaksi selkäsairasta (jotka eivät kyllä koe olevansa sairaita, onneksi). Kamin kanssa saatiin kerrankin kokoon vaadittavat tulokset agilityn SM-kisoihin ja MM-karsintoihin. Ledillä kisaura juuri lähtenyt lupaavaan alkuun, se on niin osaava ja kiltti.

Vast’edes tiedän ainakin sen, että koirieni röntgen-kuvia tulkitsevat ortopedit. Ja ne, jotka toteavat, että heidän koirallaan on eläinlääkärin puhtaaksi lausuma selkä, voivat pyyhkiä moisella paperilla takamustaan, ellei kyseessä ole oikeasti asiaan vihkiytynyt lääkäri/ortopedi. On Ledinkin selkä eläinlääkärin puhtaaksi lausuma...

9 kommenttia:

 1. Voi miten ikäviä uutisia :(. Voimia kovasti!

  VastaaPoista
 2. No johan nyt veti kohtalo maton alta. :( Tsemppiä!

  VastaaPoista
 3. Olen seurannut tätä blogiasi. Voi kurja, mitä uutisia. Toivottavasti lepo ja särkylääkkeet auttavat.

  VastaaPoista
 4. Ihan uskomatonta ja niin kurjaa! Toivottavasti pojat pysyy kivuttomina!

  VastaaPoista
 5. Ihan kamalaa, elämä ei aina ole reilua :( Saanko tiedustella miten/mihin lähetit nuo kuvat lausuttavaksi Anu Lappalaiselle? Riittikö ihan, että laitoit sähköpostissa kuvat menemään?

  VastaaPoista
 6. Ledin kuvat lähti Anulle eläinlääkäristä saamallani cd:llä, Anun email on anu.k.lappalainen (at) helsinki.fi, ota häneen yhteys, jos haluat kuvista lausuntoa.

  VastaaPoista
 7. Niin sanaton ja pahaolo sun puolesta :( Toivotaan, että pysyvät ainakin kivuttomina.

  VastaaPoista
 8. Elämä on tosi epäreilua. Hyviä vointeja molemmille kelpoille. Se on kyllä ihan totta, ettei röntgenkuvia pysty lausumaan kunnolla muut kuin siihen erikoistuneet eläinlääkärit, jotka niitä kuvia työkseen päivästä toiseen tuijottelee. Tavallisella praktikolla ei niihin tiedot ja taidot useimmiten riitä.

  VastaaPoista
 9. Täällä kanssa kiinnostaisi mitä muiden puhtaat koirat saa iän myötä. Eri rotuinen (noutaja) oli 1-vuotiaana AA 00 ja 4,5 vuotiaana BB 01, selkä vielä lausuttavana.

  Hyviä vointeja ja täysipainoista kevättä kaikesta huolimatta teille!

  VastaaPoista