16.9.2013

Working kelpejen paimennuspäivä

Lauantaina olikin taas aikainen herätys ja auton nokka kohti Siikaisia jo ennen kello kuutta. Siikaisissa oli working kelpieiden paimennuspäivät. Etukäteen mua vähän epäilytti lähteä sinne, kun muut koirat pitkälti oli oikeita tilatyökoiria ja mun otukset paimentaa kuitenkin vain harrastuksekseen. Vaan eipä niitä tarvinnut hävetä, päinvastoin tunsin suurta ylpeyttä siitä, kuinka hyvin niillä on tottelevaisuus hallussa. Monen koiran kanssa kun treenit näytti menevän väännösiksi ihan perusasioista kuten paikallaan odottaminen tai luoksetulo. Sen mitä nämä pojat kenties vietissä menettävät, niin ainakin kuuliaisuudessa voittavat.

Kami aloitti aamupäivällä lampailla. Jumpattiin taas hakuja/kaaria siten, että itse menin lauman viereen (klo 3 tai 9) kutsumaan, jolloin koiran pitää kiertää mut päästääkseen lauman taa ja samalla se pakostakin joutuu irrottamaan katseen laumasta. Tällä taktiikalla näyttäisi Kamin haut nyt pikku hiljaa hieman paranevan. Pelkällä paineella kun sille ei sitä etäisyyttä hauissa saa, se tulee vaan epävarmaksi ja alkaa tahmaamaan.

Ledi aloitti vaistonvaraisella kuljetuksella, sehän ei ole koskaan edes paimentanut muualla kuin Kaisalla. Toimi oikein kivasti. Ledin kanssa tehtiin sitten kanssa samanlaista "pätkittyä" hakuharjoitusta kuin Kamin kanssa ja ah kuinka kivasti Ledillä aukeaa kaaret. Se lähtee niihin niin luonnostaan. Oikein hyvä treenipätkä.

Iltapäivällä päästiinkin nautojen pariin! Ledi pääsi tutustumaan niiden liikutteluun pikkutarhassa kahdella vasikalla. Mä olin todella yllättynyt kuinka rohkeasti Ledi ryhtyi heti hommiin! Ei siltä ole ennen niin tiukkaa tuijotusta tullutkaan :D Led sai ihan vapaasti liikutella vasikoita ja tutustua, että miten ne liikkuu, ei siis sen suurempaa treeniä tässä vaiheessa.
Pätkiä Ledin paimennuksesta:


Kami on vasikoita paimentanut jopa kerran aikaisemmin ;) joten se pääsi isolle laitumelle viiden vasikan lauman pariin. Hyvin ja rohkeasti lähti heti kuljettamaan porukkaa. On se iso ero lampailla ja vasikoilla, lampaat kun on suht helppo pitää koossa, kun haluavat pysyä kimpassa, mutta vasikoilla nyt ei niin nuukaa ollut, että mihin muut on menossa, joten koira sai tehdä vähän enempi hommia porukan kasassa pidon kanssa. Ja sehän on Kamista just hupaa... :) Koska kuljetus meni niin hyvin, niin yritettiin vielä häkitystä, mutta ei saatu onnistumaan. Mä olin niin lammas-modessa, että käänsin itse sijoittumisellani vasikat useamman kerran häkin suulta pois. Toisin kuin lampaat, niin nämä väisti ihmistä kunnolla, ja kun mä tönötin vanhasta muistista häkin ovella niin eihän ne sinne sisään mennyt... Ei vaan ehtinyt noin nopeesti sisäistää, että täytyy tehdä eri taktiikalla kuin aina ennen. Ja lisäksi tosiaan vaikeutti se, että pari vasikkaa oli aina lähdössä oikeelle ja pari vasemmalle ja pitää äkkiä tehdä päätös kumpia lähtee pysäyttämään ja sillä aikaa kuitenkin ne toiset ehtii livahtamaan suuntaansa... Mutta kiva kokeilu oli joka tapauksessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti