4.8.2009

Kami: The Paimen


Tänään oltiin aamupaimennuksella Kaisalla. Ensiksi otettiin pyörötarhassa pyörimistä eli suuntakäskyjen kertausta ja etäisyyden ottoa. Kami tuppasi tulemaan lähelle lampaita sen sijaan, että pysyisi aidassa kiinni.


Toinen treeni oli isommassa tarhassa 16:sta lampaan laumalla. Kuljetus halkaisijaa pitkin toiseen päähän, sieltä aidan reunustaa takaisin porttireunalla. Kuljetus portilta pois päin sujui hyvin ja hallitusti, mutta reunaa takaisinpäin tullessa tuppasi pakka hajoamaan. Vasta Kaisan näytettyä Heilin kanssa miten homma pitää tehdä, sain omat palikat kasaan ja hommahan sujui hienosti! Koska takaisinpäin tullessa lampailla oli vahva veto portille, joka vasemmalle etukulmassa, piti lampaat kuljettaa niin, että itse olin lauman oikealla puolen ihan aidassa kiinni ja Kami lauman vasemmalla puolen eli olimme lauman sivuilla "normaalin" ohjaaja edessä, koira takana tilanteen sijaan. Olipas hieno tunne, kun sai vihdoin lauman kulkemaan kauniisti!


Viimeinen harjoitus olikin sitten vähän niinkuin käytännön työtä: ensiksi lampaat piti siirtää pyörötarhaan (se ei oikein sujunut...), pyörötarhassa Kaisa erotteli lampaista "panollemenijät" ja loput kuljetettiin takaisin laitumelle kohtalaisen matkan päähän. Matkan viimeisen osion aikana, niityllä, sain Kamin vihdoin pitämään takana riittävää etäisyyttä ja kulkemaan kävellen, ei juosten, ja lampaat kulki oikein rauhallisesti ja mukavasti. Kyllä oli Kami ylpeä, onnellinen ja väsynyt urakan jälkeen :D


Lopuksi vielä haettiin yksi pässi uuhia viihdyttämään ja taas siirrettiin osa uuhista eri laitumelle. Tässä vaiheessa Kami hyppäsi jo autoon huilimaan, sen duuni oli ohi. Uuhista vaan kaksi pyörötarhaan jätettyä eivät alistuneetkaan kohtaloonsa vaan kepeästi loikkasivat aidan yli ja laitumelle muiden mukaan. Siinä olikin ihmisillä ja Heilillä taas hommaa saada kaksi pois laumasta ja ulos laitumelta ilman koko laumaa... Olipas siinä hikistä, mutta hauskaa hommaa sitten meillä ihmisilläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti