21.5.2010

(Liian?) kiltti paimen


Noin puolitoista vuotta sitten mä purnasin blogissa, kuinka Kami ei kuuntele paimennettaessa mua ollenkaan: http://muppetshow.vuodatus.net/blog/1553902/paimennus-masennus Tänä kesänä (keväänä) ollaan viimein päästy siihen, että se kuuntelee ja tottelee. Ja nyt musta tuntuu, että se tottelee jo liiankin hyvin! Siitä on nimittäin tullut jo vähän liian kiltti.


Eilen paimennettiin Annin johdolla. Tehtiin tasapainossa kuljetusta tötsillä merkattua reittiä. Puolessa välissä matkaa oli 90 asteen kulma ja reitin toisessa päässä ohjaaja tuli lauman läpi ja koiran piti itsenäisesti hakeutua taas taakse ja mentiin samaa reittiä takaisinpäin. Kami kuljetti rauhallisesti ja nätisti ja haki hyvin tasapainoon, kun vaihdoin itse puolta.


Mutta "kiltteys" tuli esiin siinä kohtaa, kun osa lampaista päätti jäädä laiduntamaan. Ensiksi Kami yritti jatkaa mukana hengaavien paimentamista ja vaan unohtaa ne laumasta tipahtaneet. No eihän se käy! Ja kun yritin käskyttää sitä hakemaan puuttuvat lampaat, Kami vaihtoi paimennus-modesta tottelevaisuus-modeen ja tuijotti vaan koko ajan mua ja odotti käskyjä eikä keskittynyt niihin lampaisiin. Toki se paimensi, kun käskin, mutta oli koko ajan kauhean kysyvänä. Siltä puuttuu itseluottamusta ja itsenäisyyttä tehdä omia päätöksiä, vaikka nykyään voisin sille niitä jo vähän suvaita tietyissä tilanteissa. Tähän täytyy ehkä vähän kiinnittää huomiota jatkossa.


Kuljetusta tehtiin kaksi kierrosta ja kolmannella kierroksella tehtiin nopea flankkaus-pysäytys-harjoitus. Kami pysähtyi nopeasti, mutta maahanmeno on aavistuksen hidas. Ihan kivasti teki kyllä töitä, mutta taaskin enempi tottelevaisuus-fiiliksellä kuin paimennus. Otinkin harjoituksen päätteeksi pienen kuljetuksen, että koira pääsi kiitokseksi tottelevaisuudesta, vähän paimentamaan.


Treenien päätyttyä saatiin Kamin kanssa vielä siirtää lauma laitumelle. Näitä on tehty ennenkin ja aina se on mennyt niin, että lampaat on rynnännyt omia reittejään ja omaa tahtiaan laitumelle, mutta tällä kertaa saatiin ne kulkemaan sitä reittiä mitä minä halusin eikä mun ohi rynnitty! Wau! Pari kertaa mokomat yrittivät oikaista ojan yli kohti laidunta, mutta Kami blokkasi tilanteen hienosti. Kerrankin me osattiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti