7.6.2010

Korrien koulutus


Eilen olin Kamin kanssa Korrien tokopäivässä, meitä koulutti Pekka Korri.


Ekassa sessiossa keskityttiin luoksetulon pysäytyksiin. Nyt täytyisi saada ne stopit kunnollisiksi muissa yhteyksissä ja sitten vasta liittää luoksetuloliikkeeseen. Ja toisaalta ottaa luoksetuloja käskytettynä, mutta läpijuoksuina, jotta siihen "viralliseen" tilanteeseen koira yhdistäisi aina reippaan etenemisen. Stoppeja meinattiin ensiksi treenata puunkierroilla, mutta koska ei ollut sopivaa puuta kentän laidalla, kokeiltiin retkituolin kiertoa. Lyhyeltä matkalta Kami kiersi hyvin, mutta kauempaa taas rupesi loikkimaan mun lähettävään käteen kiinni tai tuolin yli jne. Seisomaan pysäytystä pitäisi kuitenkin Pekan mukaan tehdä aina pitkältä matkalta ja maahanmenoa lyhyemmältä, jotta vastaisivat paremmin oikeaa liikettä. Siispä tehtiin niin, että Pekka vei Kamin kauemmas ja itse kuljin samalla kanssa poispäin ja sitten vapaamuotoisella Tule-käskyllä kutsuin koiraa ja sitten pysäytys ja Pekka heitti lelun koiran taa. Tätä tarttis tosiaan tehdä avustajan kanssa, että saisi sen lelun heitettynä koira taakse, jotta siitä kuulu se tömäys. Ja vielä parempi olisi, jos leluun laittaa kiinni narun, ja heiton jälkeen avustaja vielä vetäisi lelua pois päin, jotta se olisi mahdollisimman kiinnostava.


Maahanmenoja otettiin niin, että heitin koiralle namin vasemmalle, kun se on syönyt sen niin seuraava oikealle ja taas vasemmalle ja sitten vauhdista maahanmeno ja taas lentää nami. Kami oli tämän ekan session ajan ihmeen löysä, joten kovin vauhdikasta menoa ei saatu aikaan... Mutta onpahan nyt ainakin mielessä miten hommaa treenata!


Tokassa sessiossa otettiin ruutua ja metallia. Ruutua otettiin muutama kerta niin, että jätin koiran lähetyspaikkaan, vihjesana "missä ruutu" ja kävin itse ruudussa näyttämässä paikan. Ja sitten lähetys, Kami juoksi hyvin ruutuun ja heti kun on ylittänyt reunanauhan niin kehusana ja lelu lentää koiralle. Otettiin sama toisesta suunnasta, nyt tuli ruutuun sivulta sisään, mutta muuten hyvä. Ruutuun siis opetettava vihjesana, jolla koira rupeaisi etsimään silmillään ruutua ja alussa siis käydän näyttämässä se ruutu. Kaarrattaen ruutuun juokseminen saattaa olla vähän paimennuksesta johtuvaa, kun siellä ollaan nyt tehty niin paljon flankkeja ja toisaalta en ole ottanut Kamin kanssa missään lajissa aikoihin mitään suoraan eteen juoksemista.


Metallia otettiin kaksi kertaa niin, että hetsasin koiraa ja pidin pannasta kiinni heittäessäni kapulan ja ennenkuin kapula on edes pysähtynyt niin koira hakemaan. Ekalla kerralla sai palkan heti nostosta ja tokalla tuotuaan inan verran. Ja palkkana siis kunnon lelurevittelyt. Sitten otettiin kokeenomaisesti luoksetulo ja pätkä seuruuta, joista hillityt kehut ja sitten taas hetsaus-metalli-palkka. Metallista täytyy siis tehdä se superhauska juttu! Yksi idea oli myös se, että esim. aksahallin parkkipaikalla kun koiralla on hyvä vire, yksi nosto metallia ja palkaksi radalle. Täytyypä kokeilla!


Aamupäivän ajan ehdin seurata muidenkin suorituksia ja kiinnostavaa olisi ollut jäädä koko päiväksi, mutta raksa kutsui :( Mieleen Korrien puheista jäi ainakin, että pitäisi tehdä kokeenomaisia suorituksia, jossa tekee siis kaikki liikkeet läpi ja puuttumatta virheisiin. Ihan vaan, että se koerutiini tulisi tutuksi ja toisaalta siinä tulee parhaiten tsekattua myös liikkeiden todellinen tila. Puhuivat jopa viikottaisista kokeenomaisista suorituksista ja sitten välissä taas hiotaan niitä yksittäisiä liikkeitä, joissa näkyi virheitä. Häiriötä pitäisi myös ottaa mukaan pennuilla jo heti pieninä ja vanhemmillakin uusien liikkeiden (esim. kaukot) kohdalla heti alusta alkaen. Mielenkiintoista oli myös yksi koira, jolle oli vaikeaa lelupalkkautuminen namien jälkeen, joten sille opetettiin suhina, joka tarkoitti lelupalkkaa ja kun se suhina on tarpeeksi vahva, osaa koira vaihtaa sen kuulleessaan saalisvietille. Samalla suhinalla saa sitten muutenkin koiran viretilan tarpeen tullen oikeanlaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti