4.6.2010

Paimennuskurssi, osa VI


Eilen pyrin paimennuksessa antamaan koiralle vähän enemmään vapauksia ja käskyttämään vähemmän. No koira oli heti juonessa mukana, meinasipa jäädä ne muutamatkin käskyt kuuntelematta...


Alkuun jaettiin lauma kahtia ja Kaisa vei Heilin kanssa toisen puolikkaan pyörötarhalle, me saatiin Kamin kanssa kuljettaa laitumelle jäävä osio keskemmälle laidunta ja pitää hetken siellä, etteivät tunge portista/langoista läpi toisten perään. Meidän lauma ei pahemmin toisten perään haikaillut vaan kulkivat ihan nätisti pois portilta. Jo tässä kohtaa odota- ja maahan-käskyt vaati välillä pari toistoa ennenkuin meni perille.


Ekana harjoituksena tehtiin laitumella poispäinajoa kohtalaisen pitkä reitti. Reitillä oli yksi paha suora, jossa lampaat yritti koko ajan joko portille tai keskelle laidunta, eikä metsikköön mihin oli tarkoitus mennä. Ja koiran olisi pitänyt osata risteillä lauman perässä saadakseen ne kulkemaan oikein, muttei se tahtonut oikein onnistua. Oikee/vase-käskyillä meinasi koira aina lähteä flankkaamaan eli ne meni liian pitkiksi ja lauma kääntyi liikaa. Ja sitten ne jo rynnistikin suuntaan x... Huh, kuinka vaikeaa. Poispäinajoa pitäisi treenata lisää ja paljon!


Toinen harjoitus oli hakukaariharjoitus, joka tehtiin pyörötarhalla tai oikeastaan sen ulkopuolella. Jätettiin koira kaaauas, itse mentiin about puoleen väliin ja sitten koira flankkaamaan lauman taakse. Vähän epäilin kiinnostaako Kamia flankata lampaille, jotka on lautatarhassa ja eka kaari jäikin vähän vajaaksi, tarvi siis lisäkäskytystä, että meni tasapainoon asti. Toinen oli jo parempi.


Lopuksi saatiin taas siirtää pyörötarhan lampaat laitumelle. Katselin lampaita jo ennen tehtävää, että taitavat lähteä vauhdilla, kun kirmailivat niin levottomina pitkin tarhaa. Hallitussa tasapainokuljetuksessa lauma olisi ehkä saatu pidettyä kasassa, mutta Kaisan ehdotuksesta annettiin Kamin toimia suht itsenäisesti ja katottiin vaan miten se hoitaa homman. Alku meni hyvin, mutta sitten osa porukasta jäi laiduntamaan ihanaa pitkää ruohoa, toisten kiirehtiessä laidunta kohti. Mitäs siinä sitten teet? Jos lähettää koiran hakemaan laumasta jääneitä, on toinen osa jo kohta sähkölangoista läpi. Tässä kohtaa Kaisa lähetti Heilin avuksi ja Heilin pitäessä päälaumaa paikallaan, lähetin Kamin hakemaan karkulaiset. Saatiinkin lauma taas kokoon ja matka jatkui. Aika sekavalta sinkoilulta kyllä tuntui... Ja joka kerta kun käskytin koiralle vasen, se flankkaamaan oikeelle... Eikä sitä voinut siinä tilanteessa takaisinkaan käskeä ja uudestaan laittaa hommiin, koska sitten lampaat olisivat jo säkölangoista läpi.


Laitumelle meno sentään saatiin suoritettua hienosti: hyvissä ajoin ennen laidunta pysäytin lauman, Kami jäi vahtiin lauman ja portin väliin ja mä sain rauhassa mennä ottamaan sähköt pois, portti auki ja sitten Kami käskyllä toi lampaat mulle ja ajoi laitumelle :D Loppu hyvin, kaikki hyvin. Olipas taas koiralla onnellinen olo, kun pääsi oikein hommiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti